IP-telefoni, FRO:s egna växeltjänst
IP-telefoni, ett (annat) sätt att kommunicera!
Du vet väl om att FRO har ett eget IP-telefonisystem?
Där kan du som FRO:are ringa andra FRO:are, utan någon annan kostnad än för internetuppkopplingen.
Notera att detta är ett internt system som har begränsad koppling mot yttervärlden. Det gör att du inte kan ringa nödnummer som 112 och andra kopplingar mot det fasta eller mobil telefonnäten. Det skall dock gå att ringa in till telefonväxeln från PSTN (publika telefonnätet) och mobila telefoner. Anledningen till begränsningen är bland annat de hackerattacker mot IP-telefonsystem som förekommer, där personer försöker ringa vanliga telefonnummer, och låter andra betala.
Varför skall jag använda vårt egna IP-telefonisystem?
Det kan finnas fler skäl, nedan finns några vanliga "FRO profiler":
Som ”vanlig” medlem:
- Du kan lätt hålla kontakt med dina FRO-kompisar (och skapa nya kontakter), via din smartphone, din PC eller en stationär SIP-telefon.
Som funktionär:
- Man kan hålla slutna telefonkonferanser, vilket är perfekt för arbetsgrupper, avdelningar och förbundsstyrelser. Det finns även öppna telefonkonferanser.
Som tekniker:
- Du kan hjälpa till och hålla FRO´s tekniska kunnande på en “hög” nivå. Nåja, såå svårt är det inte, det mesta brukar gå att klura ut.
- Du får kanske utlopp för din experimentlusta, Vi använder bara "en bråkdel" av vad systemet kan göra.
- Det pågår arbete med kopplingar av vårt IP-telefonisystem mot våra radionät. Mera information om detta kommer lägre fram.
Som säkerhetsmedveten:
- Gilar du säkerhet, så finns det nog lite arbete att göra systemet ännu bättre som till exempel bättre kryptering, VPN och liknande.
Som vanligt gäller att man INTE pratar om känsliga saker i ett IP-telefonisystem (eller andra system).
Även om detta är vårt egna system som vi har lite bättre kontroll på än en del andra kommunikationssystem, så vet Vi inte vad som läcker ut mot internet eller vilka bakdörrar som eventuellt kan finnas.
Kostar det något ?
Nej det är gratis att ringa, för FRO medlemmar.
Programvaran är gratis, men en IP-telefon kostar ”några” kronor. Det finns visserligen betalvarianter av programvara, men de gratisvarianter som finns fungerar och täcker de flesta användares behov.
Vad är egentligen IP-telefoni ?
IP-telefon, SIP, VoIP… Säkert har du hört många namn, men alla avser samma sak: Möjligheten att genomföra röst eller videosamtal med Internet som förmedlare.
Traditionell telefoni, ibland omnämd som POTS (Plain Old Telephone System) förmedlar samtalet kretskopplat. Det vill säga en förbindelse upprättas direkt mellan den uppringande och den uppringda parten (A till B). Ett koppel ställs upp mellan A och B, och den förbindelsen är uppkopplad under hela tiden samtalet pågår,även om det är tyst i luren.
I IP-telefonivärlden delas istället talet upp i små datapaket (IP), vars väg styrs av växlar (Routrar) på Internet. Ett samtal mellan Malmö och Göteborg, kan därför mycket väl ta vägen om Östersund om Internetleverantören har bättre kapacitet där. Men detta är inget användaren behöver tänka på.
IP-telefoni på olika sätt.
Det finns flera sätt för dig som vill använda IP-telefoni.
- Via programvara och ”appar”
Det finns flera olika programvaror för de vanligaste operativsystemen Windows, Linux, MacOS, samt för appar i ”plattor” och telefoner som kör IOS (iPad och iPhone) Android och Windows phone. De har i princip samma funktioner och vilken man använder är en smaksak. Det finns betalvarianter av en del program, men det fungerar bra med gratisvarianterna som finns. Det finns lite installationsguider i FRODOK.
2) Via en IP-telefon.
Sök på blocket, eller Tradera och eBay. Kostnad från ungefär 250:- och uppåt. Yealink och andra som programmeras via ett webbgränssnitt är lätta att ha att göra med. En del cisco telefoner kan vara lite svåra att ställa in, då de kräver TFTP-server och lite fixande. Kan kanske vara ett prefekt nöje för de som grotta ner sig i tekniken. Googla gärna innan köp.
3) Via en telefoniadapter.
Man kan köpa en telefoniadapter (ATA, Analog Telefoni Adapter), så kan du använda din gamla fingerskive eller tonvalstelefon för att använda IP-telefoni. Den fungerar även på ”fältapan”. En sådan kan vara SPA-112, men du kan även kolla efter ATA på blocket, Tradera eBay.
4) Du kan köpa en telefon som både klarar vanlig telefoni och IP-telefoni. Siemens C530IP är ett märke. Det blir då en burk mindre att hålla koll på.
Server
Några användare har undrat om det skall vara sip.fro.se eller pbx.fro.se. Det spelar ingen roll, då bägge adresserna pekar mot samma server.
Du behöver (som i de flesta andra program) bara veta några få saker för att kunna ringa, dvs. servernamnet, device-nummer samt tillhörande lösenord.
Flera enheter samtidigt
Du kan använda ditt IP-telefoni konto på flera olika enheter, t.ex. på din dator och på din smartphone eller ipad samtidigt.
Du kan då svara på inkommande samtal på vilken av dina inloggade enheter som enhet du vill. Säg i så fall till att du vill ha ”flera enheter” när du ansöker om konto.
Vill du vara med, så följer du bara nedanstående steg.
1) Logga in på FRO "punkt" se
2) Ansök om konto via denna länken . Glöm inte att ange ditt anropsnummer enligt sambandsplanen för ditt förbund eller det som du har fått dig tilldelad. Notera att vissa förbund kräver att du skall ha gått något form av utbildning eller fått någon information INNAN du får IP-telefoninummer. Kontrollera hur statusen är i just ditt förbund.
Passa även på att ladda ner Checklistan, som kanske kan hjälpa dig vid installationen.
Anmäler du dig också på mailinglistan som finns på adressen
https://fro.se/cgi-bin/mailman/listinfo/sipuser
så missar du ingen information och du får reda på driftstatus, nya funktioner etc.
Om du använder, eller planerar att använda IP-telefoniprogrammet MicroSIP (se microSIP.org). Det finns bara för Windows, men det går bra att köra med Wine i Mac, Linux. Notera att programmet går att köra ifrån en USB-pinne, och inte kräver någon installation. Anmäl dig då på listan: https://fro.se/cgi-bin/mailman/listinfo/microsip
3) Invänta dina kontouppgifter och lite anvisningar.
4) Mata in uppgifterna du har fått i ett lämpligt IP-telefoniprogram eller en IP-telefon.
5) Klart att ringa och ta emot samtal !
En del medlemmar i några FRO förbund/avdelningar kör konferanssamtal via systemet istället för Skype. Kanske är det något även för dig eller ditt förbund/avdelning?
Telefonkatalog
För de som använder klienten MicroSIP eller har en IP-telefon som läser telefonboken via XML-fil, så går det nu att läsa telefonkatalogen via fil. Sökvägen till filen är http://fro.se/images/ip-telefoni/telefonkatalog/Contacts.xml För övriga klienter så har Vi en IP-telefonkatalog (som hämtas via länken nedan), den generas per automatik ett flertal gånger per dygn. Listan innehåller dock fn. ej konferensnummer. ✆ Hämta telefonkatalogen sorterad på nummer/namn
För de användare som har Grandstream telefoner (eller andra som) som kan läsa in telefonkatalogen via en XML-fil, så finns det numera en fil på vår FRO-server som kan användas. Den uppdateras per automatik.
Sökvägen är : fro.se/images/ip-telefoni/telefonkatalog/Phonebook.xml
Telefonkonferenser:
Det finns flera telefonkonferer inlagda i systemet, en del slutna med "hemlig" PIN oich en del öppna. Prova tex. att ringa 99002 och ange PIN "1234".
Nummertilldelning för IP-telefoni hur fungerar det ?
Vår standard för nummer tilldelning är förbund/avdelningssiffra följt av ett löpnummer. Det finns dock några undantag, och de gäller de förbund/avdelningar som har andra uppgifter noterade i sin sambandsplan. Då får man detta nummer som anropsnummer. Det finns även en del personer som har blivit tilldelade tillfälliga nummer, då förbundet inte ännu använder sambandsplanen. Be din styrelse att fixa sambandsplanen och dela ut anropssignaler. Därefter kan du få ett permanent IP-telefon nummer.
Problem ?
Får du inte ditt IP-telefonikonto att fungera? Det finns flera saker som du kan kontollera. Det första är dubbelkolla att du har angivit rätt uppgifter i din IP-telefon/IP-telefoniprogram. Har du angivit fel uppgifter, så blir man spärrad under en tid, och kan du inte logga in. Detta är en säkerhetsfunktion för att försvåra för hackers. Om du upptäcker att du har angivit fel uppgifter, ändra dina uppgifter, men vänta ett par timmar innan du provar att koppla upp dig igen.
Avancerade saker
Det finns mera saker som man kan göra.
Vill du inte bli störd under vissa tider? Man kan om man vill ha olika vidarekopplingar på sitt IP-telefoni konto, beroenden på om det är dagtid eller, kväll, vardag eller helg.
Man kan ha så kallade ringlistor, där en man ett nummer kopplas vidare till ett annat nummer vid ej svar.
Det finns en del koder man kan använda för att "styra" IP-elefoni. Hämta dokumentet via denna länk.
Vilka funktioner vill du ha ?
Vad önskar du dig för funktioner och tjänster? Använd gärna vårt diskussionsforum för att föra fram dina åsikter.
Vill du veta mera så hör av dig till Ulf.Westman (at) fro "punkt"se eller IP-telefoni gruppen på voip (at) fro "punkt"se
Med IP hälsningar
Projektgruppen för IP-telefonigruppen inom FRO